Historiikki

2003 – 2012

Kymmenessä vuodessa ehtii tapahtumaan paljon. Myös 60-vuotias kerhomme on kehittynyt ja terävöittänyt toimintaansa ajan tuomien haasteiden mukana. Piiritoimistolla suurin osa väestä on vaihtunut ja lukumäärä entisestään kasvanut palvellen näin entistä paremmin myös erotuomareiden tarpeita. Uutena vakanssina Suomen Palloliiton kaikkiin piireihin on nimitetty erotuomarivastaava. Hänen toimenkuvansa on oto – periaatteella toimiva ja hän paikallisen erotuomarikerhon, piirin ja erotuomarivaliokunnan yhteistyöllä vastaa ja organisoi erotuomareiden rekrytoinnin, kouluttamisen, testauksen ja tarkkailun.

Tietoyhteiskunnan lainalaisuuksia seuraten lähes kaikki erotuomariposti on muuttunut sähköiseen muotoon, jopa osa ottelupöytäkirjoista täytetään ja hyväksytään netissä. Pelejä tuomarit antavat pois sähköpostin välityksellä, näin toimien tavoitetaan lähes kaikki kollegat. Erotuomarikerho on vastannut ajan haasteisiin ja on saanut Olli Välimäen alkupanostuksella toimivat internetsivut. Perustetussa Facebook- ryhmässä on keskustelua myös jonkin verran. Tämä ei kuitenkaan saisi tarkoittaa sitä, että kaikki yhteydenpito tapahtuu ilman fyysistä kontaktia. Yhdessäolo ja yhdessä tekeminen luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteen hiileen puhaltamista. Yleensä tuomaritoiminnan suurin toimiva yksikkö on kolmikko. Muutaman kerran vuodessa tähän tulee poikkeus kun osallistutaan porukalla koulutukseen, testeihin tai kun järjestetään hyvää palautetta saaneet pikkujoulut. Vielä 2000 – luvun puolivälissä järjestettiin perinteiden mukaisesti kauden avajaissauna ja heinä-elokuussa oli toinen yhteinen tapahtuma, johon myös usein liitettiin pienimuotoista koulutusta. Kuitenkin vähäisen osallistujamäärän vuoksi ja osittain myös kustannussyistä johtokunnan päätöksellä on siirrytty vain pikkujoulujen viettämiseen.

Jalkapallon saralla kauden 2004 päätteeksi Satakunnan jalkapallon kirkkain tähti FCJazz putosi veikkausliigasta ja ajautui talousvaikeuksien kautta konkurssiin 2005. Tästä porilainen jalkapallo ei vieläkään ole toipunut ja korkeimmalle sarjatasolle miesten puolella ei ole ollut menijöitä ja kuten sanonta kuuluu – liki olevia ei killata. FCPoPa tätä yritti, mutta lähihistoriasta tiedämme miten siinä uhkapelissä kävi. Sama ongelma heijastuu myös erotuomaritoimintaan. Pitkään aikaan seurastamme ei ole noussut päätuomareita kakkosen tasoa korkeammalle, avustavana erotuomarina ykköseen on ylletty. Nyt voidaan kuitenkin rehellisesti todeta valoa olevan tunnelin päässä ja kauteen 2013 voidaan lähteä luottavaisin mielin.

Aktiivisten tuomareiden määrä on pysynyt jokseenkin samana, esimerkiksi kaudella 2012 tuomareina piirin virallisissa otteluissa toimi kerhostamme 53 tuomaria. Jonkin verran saimme uusia jäseniä maakunnasta heidän oman kerhotoimintansa hiipuessa. Ikäjakauma kerhossamme on vääristynyt; junioripeleihin on riittävästi sopivan ikäisiä tuomareita, mutta iältään 20 – 35v tuomareita kerhossamme on yllättävän vähän. Tässä porukassa ovat kuitenkin ne tuomarit, jotka periaatteessa voidaan heittää peliin kuin peliin. Haasteita riittää uusien tuomareiden rekrytoinnissa ja varsinkin heidän pitämisekseen mukana toiminnassa. Pelaajien kohdalla puhutaan drop-out ilmiöstä, mutta se koskettaa yhtä lailla erotuomareita; ikävänä esimerkkinä vaikkapa se, että vuonna 2010 oli peruskurssilaisia 19, joista vain kolme oli enää mukana kaksi vuotta myöhemmin. Erotuomaritoiminta on tullut entistä vaativammaksi. Enää ei puhuta kuntotestien yhteydessä cooperin testistä, vaan tilalle on tullut ns. intervallitesti, joka jäljittelee pelinomaista liikkumista paremmin kuin edelliset testit. Erotuomarivaliokunta päättää sarjat, joissa testit vaaditaan ja niistä luokitteluista on yritetty pitää kiinni.

Tekonurmen valmistuminen Karhuhallin ja stadionin väliin v. 2009 muutti tuomaritoimintaa edelleen siihen suuntaan, ettei se enää niin selvästi jakaudu sarjakauteen ja puolen vuoden taukoon. Toiminnasta onkin tullut ympärivuotista varsinkin harjoitusotteluiden ja turnauksien muodossa. Jokakesäinen Pori Cup on saavuttanut suuren suosion varsinkin ulkopaikkakuntalaisten joukkueiden keskuudessa ja tuomaritehtävien hoito turnauksessa on vuosia ollut yksi työllistävimpiä haasteita. Erotuomarikerhomme onkin vahvistanut osaamistaan tällä saralla ja nimennyt erikseen harjoitusottelu- ja turnausvastaavaan, jolle seurat ilmaisevat tuomaritarpeensa. Piiri huolehtii edelleen virallisten otteluiden erotuomariasettelusta.

Futsal on saavuttanut suuren suosion Satakunnassa ja sarjoihin osallistuu vuosi vuodelta yhä enemmän joukkueita ja pelaajia. Futsal on tullut jäädäkseen ja laajenenee entisestään, joten tuomaritoiminnan vaatimukset tulevat kasvamaan. Lajin suosio näkyy mm. siinä, että alueen joukkueita pelaa valtakunnan korkeimmilla sarjatasoilla. Erotuomaritoiminta on toistaiseksi pystynyt vastaamaan futsalhaasteeseen ja tuomareita on ollut riittävästi. Monet jalkapallon puolella tuomarina toimivat ovat ottaneet lajin omakseen ja viheltävätkin sujuvasti kahta lajia rinnakkain. Ville Tiljander esiintyi futsalin valiotuomarina 2009-2011, siirtyen sen jälkeen valiotarkkailijaksi. Petri Viljanen ja Antti Kemppinen ovat toimineet futsalin valiotuomareina vuodesta 2011 lähtien. Kerhomme 13 vuotta kestänyt tauko futsalin pääsarjaviheltäjissä päättyi kun Petri Viljanen pääsi tuomitsemaan futsal-liigaa 2012.

 

Vastaa