Avainsana-arkisto: aluejoukkueturnaus2014

Aluejoukkueturnaus Eerikkilässä

Moro,

Olimme (Kemppinen, Ollila, Ojala) aluejoukkuevalmentaja Teemu Eskolan kutsumina tuomaroimassa Eerikkilän Urheiluopistolla 15-vuotiaiden aluejoukkueturnausta 22.–24.10. Turnauksessa pelasivat maamme ikäluokkansa 80 parasta pelaajaa, joista osalla oli jopa kokemusta jo poikamaajoukkueesta. Pelit olivat siis todella kovatasoisia, ja niitä kertyi kaiken kaikkiaan kuusi kappaletta, kaksi jokaiselle päivälle. Kukin tuomari vihelsi kaksi ja avusti neljä ottelua.

Turnaus oli fyysisesti haastava, koska pelit olivat täysimittaisia (2x40min.), joten palautumisen rooli oli todella tärkeä. Siinä auttoivat onneksi Urheiluopiston huippuolosuhteet ravinnon ja saunan muodossa, tietenkään riittäviä yöunia unohtamatta. Esimerkkinä voisin mainita, että Ollilan sykemittari antoi ensimmäisen päivän pelien kulutukseksi n. 2500 kaloria.

Matkamme alkoi keskiviikkona puolen päivän aikaan Porista. Eerikkilässä olimme puoli kahden aikaan, jolloin haimme huoneet, otimme vastaan pelikentiltä tutut ”kannustavat” tsempit Pohjois-Suomen valmentajalta Mika Nurmelalta, ja aloitimme valmistautumisen ensimmäiseen koitokseen. Ensimmäisessä pelissä kohtasivat Länsi-Suomen ja Itä-Suomen joukkueet. Allekirjoittanut vihelsi pelin. Turnauksen peli oli siinä mielessä hankala, että oli määriteltävä vihellyslinja. Automatkalla myös koetimme hieman ennakoida millaisia pelejä on vastassa, ja ensimmäinen peli osoitti, että pelin tempo ja intensiteetti olivat todella kovia. Pelaajilla oli näyttöhaluja ja energiaa, mutta myös paineita. Pelaajat olivat onneksi antamassa näyttöjä itsestään, ja ylilyönneiltä vältyttiin, vaikka ensimmäisessä pelissä jouduinkin näyttämään ”rödaa” kahden taktisesta rikkeestä seuranneen varoituksen takia. Pelin onnistumisesta koko kolmikon osalta kertoivat maajoukkuevalmentaja Jarkko Wissin kiitokset ja kehut pelin jälkeen.

Päivän toisessa pelissä pillin varteen asteli Aaro. Helsingin ja Pohjois-Suomen kohtaaminen päättyi jälkimmäisen voittoon. Pelin jälkeen vuorossa olivatkin sitten päivällinen, sauna ja venyttelyt. Toinen päivä kuluikin sitten levon merkeissä ennen iltapäivän pelejä. Pelit menivät todella hyvin, ja jopa nykyisin Palloliiton pelaajakehityspäällikkönä toimiva Hannu Tihinen antoi kehut porilaiskolmikolle, ja kutsui meidät illalla luennolleen. Mielenkiintoisella luennollaan ”Rautavuori” kertoi jalkapalloammattilaisuudesta, mutta saimme onneksi ohjailtua keskustelua pilke silmänkulmassa myös erotuomaritoimintaan.

Viimeisen päivän peleissä pelaajien väsymys oli jo aikamoinen, ja pelit olivat sen seurauksena rikkonaisia lukuisten kramppien takia. Erotuomareiden kunto kesti hyvin ja virtaa olisi riittänyt vielä useampiinkin peleihin sen jälkeen, kun viimeisen pelin et Ojalan loppuvihellys kajahti ilmoille Eerikkilän jalkapallohallissa. Oli kuitenkin kiva päättää turnaus monta kokemusta rikkaampana. Mainitsemisen arvoista eivät ainoastaan ole vihelletyt pelit, vaan kävimme myös antoisia keskusteluja huippuvalmentajien kanssa. Esimerkiksi maalivahtilegenda Mikko Kavénin kanssa keskustelimme hyvässä hengessä mm. maalivahdin ajanpeluusta ja maalivahteihin kohdistuvista kontakteista ja kontaktien mahdollisten rikkeiden luonteesta.

Perjantai-iltapäivällä kohti Poria lähti tyytyväinen erotuomarikolmikko. Kävimme pelejä paluumatkalla läpi, ja vaikka tuomaritarkkailijaa ei peleissä ollut, tulimme siihen tulokseen, että kaikki ”isot päätökset” menivät turnauksessa oikein. Lisäksi saimme kuulla, että turnausorganisaatio aluevalmentajat ja pelaajat mukaan lukien olivat tyytyväisiä tuomaritoimintaan. Erityistä kiitosta saimme pelinjohtamisesta ja vihellyslinjasta, joka oli kansainvälisen tason mukainen. Turnauksen jälkeen käymieni keskustelujen perusteella voin todeta, että turnaus oli ns. win-win-situation sekä tuomareille että pelaajille. Loppuyhteenvetona voin myös

todeta, että Eerikkilässä oli koolla hienoja pelaajia hyvissä olosuhteissa ja erinomaista erotuomaritoimintaa. Se on yhtälö, joka mahdollistaa laadukkaat ottelut ja Suomifutiksen kehittymisen. Lisäksi kerhomme sai positiivista mainetta koko Suomen laajuudella.

Kolmikon puolesta

Antti

Kuvien lähde http://cenckelman.kuvat.fi/kuvat/Jalkapallo+-+Football/Alueturnaus+2014/