Petun ensiesiintyminen Veikkausliigassa

Petri Viljanen – Veikkausliigapelaajasta jämäkäksi liigatuomariksi

Huippulupaukseksikin tituleerattu Petri ”Petu” Viljanen saavutti yhden tavoitteistaan  erotuomariurallaan päästessään tuomaroimaan FC Inter – MYPA 15.6.2014.

Tähän mennessä Petri Viljanen on viheltänyt 13 ottelua Ykkösessä. Sunnuntaina 15.6 Viljanen tuomitsi ensimmäisen Veikkausliigaottelunsa.

Viljanen on tuominnut Kakkosen otteluita vuodesta 2012. Ensimmäisen Ykkösen ottelunsa hän sai tililleen seuraavana vuonna (2013). Komennus Veikkausliigaotteluun oli Viljaselle erittäin mieleinen.

– Ensimmäinen liigaottelun asettelu oli erittäin hieno juttu. Ihan en odottanut, että liigapeli tulisi näin nopeasti, mutta itselleni tämä on tietenkin iso ja tärkeä välietappi.

Millainen on omasta mielestäsi hyvä Veikkausliigaerotuomari?

– Hyvä Veikkausliigaerotuomarin tulee olla urheilullinen sekä omata hyvän sääntötuntemuksen. Lisäksi peliä pitää tietenkin ymmärtää ja tulee osata olla pelinjohtaja.

Petri Viljanen tuntee Veikkausliigan entisenä pelaajana. Millaista on ollut hypätä ”aidan toiselle puolelle”?

– Ison haasteen asettaa ajattelumallin kääntäminen pelaajasta erotuomariksi. Pelaaja tulee ymmärtää, mutta ei kuitenkaan liian paljoa. Itselläni tässä on vielä paljon kehittämisen varaa.

Viljanen on tuominnut otteluita jo vuosikymmenen – miten päädyit erotuomariksi?

– Alkujaan lähdin bensarahoja tienaamaan, mutta nopeasti siitä tuli hyvä vastapaino pelaamiselle. Samalla erotuomariharrastus antoi perspektiiviä miten vaikeaa tuomarina on välillä olla, tosin kovasti pelaajana tuli kyllä purnattua tuomareille.

Viljanen näkee erotuomaritoiminnan kehittyneen Satakunnassa ja toivoo kehityksen jatkuvan.

– Meiltä on noussut muutamien viime vuosien aikana hyviä lupaavia tuomareita ylemmäs, ja toivottavasti tämä suunta jatkuu. Töitä on paljon tehtävänä, jotta saisimme kirittyä muuta Suomea kiinni, mutta suunta on oikea.

Petri Viljanen
s. 3.2.1987
Erotuomari
Veikkausliigakaudet: 2014-
Ykkösen ottelut: 13

Kuva ottelun kuulutuksista